Sürüngen bir bitki olan sakız kabağı sarı çiçekleri ve iri diken gibi tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizde hemen her bölgede yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebzedir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 500-2500 grama ulaşır.
Sakız kabağının besin değeri nedir, içerdiği vitaminler ve mineraller nelerdir?
100 gram sakız kabağı yaklaşık 95 gr su, 1.2 gr protein, 0.14 gr yağ, 3 gr karbonhidrat, 1.2 gr lif içerir ve 17 kalori enerji sağlar. Yüksek oranda C vitamininin yanı sıra A, B6, B1, B2, B3, B5 ve K vitamini içerir. Mineral olarak ise bakır, manganez, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir ve çinko içermektedir.
Sakız kabağının sağlığa faydaları nelerdir?
Kabak besleyici, düşük kalorili, yüksek oranda su içeren ve kolay sindirilebilen hafif bir sebzedir. Lifli yapısı ile bağırsak tembelliğine ve kabıza karşı çok etkilidir. Bağırsakları yumuşatıcı ve mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. Bağırsaklar dışında idrar söktürücü ve ödem atıcı özelliği de olan bir sebzedir. Basur ve prostat rahatsızlıklarında olumlu etkileri vardır. Düşük kalorili ve hafif bir sebze olduğu için diyet yapanlara ve yaşlı kişilere önerilir. Kabak aynı zamanda gözler için çok yararlı bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar yaşa bağlı makula dejenerasyonuna ve katarakta karşı koruma sağlamaktadır. Kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. İçerdiği antioksidanlar kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Antienflamatuardır (iltihapla savaşan) ve tip 2 diyabete karşı koruyucu etkisi vardır. Kan şekerini düşürür. Potasyum içeriği ile yüksek tansiyona karşı etkilidir.
Sakız kabağı seçerken dikkat
Küçük ve orta boy sakız kabaklardan sıkı etli, kabuğu zedesiz ve parlak yeşil renkli olanlarını seçin. Kabak yumuşaksa bayatlamaya başlamıştır.
Kabakları bütün olarak ve soymadan yıkayın. Soyarken de çok derin soymamaya özen gösterin.
Sakız kabağı ile yapılan yemekler
Tam bir yaz sebzesi olan sakız kabağının besin değerini kaybetmemesi için çiğ olarak veya buharda pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir. Çiğ olarak rendeleyip salatalarda kullanabilir veya buharda pişirebilirsiniz. Sakız kabağı ile yapılan yemekler denince ilk akla gelenler mücveri, kızartması ve dolmasıdır. Ayrıca zeytinyağlı ya da etli yemeği, böreği, çorbası, kabak kalye, kaşkarikas, kabak çiçeği dolması, kabak ograten kabakla yapılan yemeklerden bazılarıdır. Baskın bir tadı olmadığı için sakız kabağını pek çok malzeme ile bir arada kullanabilirsiniz.
Sakız kabağına yakışan malzemeler
Dereotu, yoğurt, patlıcan, fesleğen, zeytinyağı, tereyağı, süt, kırmızı biber, peynir, yumurta, taze kişniş, sarımsak, limon, mantar, soğan, kekik, maydanoz, çam fıstığı, kekik, domates, sirke, ceviz
Sitede sakız kabağı ile yapılan yemek tarifleri aşağıda yer almaktadır. Tariflerin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ablama - Yoğurtlu Kabak Dolması
Hellim Peynirli Kabak Salatası
Peynirli Otlu Kabak Çiçeği Kızartması