2500 yıl önce hekimlerin babası Hipokrat, “altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun” demiştir. Özellikle erkeklerde cinsel arzuyu kamçılayan ve arttıran kereviz, iktidarsızlık için de doğal bir çaredir. Kerevizin tansiyon düşürücü etkileri yine binlerce yıldan beri biliniyordu. Özellikle kereviz sapında bulunan phthalide adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırıcı ve tansiyon düşürücü etkilerini inceleyen bilim adamları kerevizdeki bu bileşiği fareler üzerinde denemişler ve tansiyon düşürücü etkilerini fark edince bu bileşenden ürettikleri ilaçlardan ilk tansiyon düşürücü tıbbi ilaçları üretmişlerdir. Yapılan araştırmaya göre günde 4 adet kereviz sapı yiyen bir kişinin tansiyonu %12 oranında düşmektedir.
Yapılan araştırmalarda kerevizin özellikle pankreas kanserini iyileştirici özellikleri tespit edilmiştir. Güçlü idrar söktürücü etkileri nedeniyle kerevizin vücuttan su atıcı ve toksinlerden arındırıcı etkileri de binlerce yıldan beri bilinmekteydi. Bunlara ilaveten kerevizin başta romatizma gibi iltihabi hastalıkları tedavi özellikleri günümüzde pek çok araştırmada gözlenmektedir.
Kereviz Romalılar döneminde söz konusu faydaları nedeniyle oldukça yüksek fiyatlarla satılan değerli bir bitkiydi. Günümüzde maalesef kerevizin bu faydaları unutulmuştur. Pek çok Egelinin mutfağında eksik olmayan kereviz ülkemizde özellikle İç ve Doğu Anadolu bölgelerimizde maalesef sofralarda pek yer almamaktadır. Sağlığımız için sofralarımızdan kerevizi asla eksik etmeyelim. Hem yemeğini, salatasını yapalım, hem de bol bol suyunu sıkarak tüketelim.
Prof. Dr. İbrahim USLU'nun çok özel zeytinyağlı kereviz tarifine bu linkten ulaşabilirsiniz.