
Japon Elması Reçeli
Japon elması ya da süs elması gülgiller familyasından süs amaçlı ekilen küçük ağaçların sonbaharda olgunlaşan meyveleridir. Görüntüsü kiraza, dokusu ve sertliği elmaya benzer, tadı mayhoştur. Reçeli çok lezzetli olur. Eğer bulursanız şimdi tam zamanı.

Kestane Reçeli
Kestane reçeli veya kestane şekeri ister şekerleme gibi yiyebileceğiniz, ister kahvaltıda tüketebileceğiniz çok lezzetli bir tariftir. Bursa'ya özgü bir lezzet olan kestane şekerini evde de yapabilir, reçel gibi kavanozlarda hazırlayıp 4 mevsim tüketebilirsiniz. Yapımı biraz zahmetli olsa da sonuç kesinlikle buna değiyor. Eğer kısa sürede tüketecekseniz pişirdiğiniz kestaneleri süzüp tek tek kağıt muffin kalıplarına yerleştirip şekerleme gibi de sunabilirsiniz.

Ev Yapımı Siyah Zeytin
Günümüzde taze zeytin çoğu semt pazarında ve hatta çoğu büyük marketlerde satılıyor. Ağaçtan topladığınız, yahut satın aldığınız taze zeytinlerle gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz, katkı maddesi kullanılmamış, temiz, sağlıklı zeytinler kurabilirsiniz. Kasım ayının ikinci yarısı siyah zeytin yapmak için en uygun zamandır. Ev yapımı kırma ve çizme yeşil zeytin tariflerini ve zeytin yapmanın püf noktalarını daha önce paylaşmıştım. Evde siyah zeytin yapmak biraz oyalayıcı olan yeşil zeytine göre çok daha kolaydır, ancak tatlanması için daha uzun zaman beklemek gerekir. Sonuçta yıl boyunca yiyeceğiniz çok sağlıklı, lezzetli ve katkısız zeytinleriniz olur. Evde siyah zeytin yaparken, zeytin dışında sadece kaya tuzuna ihtiyacınız var. Şimdi siyah zeytin yapmanın tam zamanı, bu yıl yiyeceğiniz zeytinleri evde kolayca hazırlamaya ne dersiniz?

Çiğ Börek (Çibörek)
Eskişehir’e göç eden Kırım Tatarlarına özgü olan bu yemeğin asıl adı şibörektir. Zaman içinde ülkemizde çok sevilmiş çibörek veya çiğ börek olarak adlandırılmış ve Eskişehir mutfağının en tanınmış yemeklerinden birisi olmuştur. Tatar böreği de denilen bu börek iyi yapılırsa hamurunun özelliği dolayısıyla fazla yağ çekmeyen, çıtır çıtır incecik hamur ile kıymalı harcın oluşturduğu muhteşem bir lezzettir. Çiğbörek hamurunun kabarması ve yumuşak olması gerekir. Çiböreğin özelliği, konulan kıymalı harcın çiğ olması ve kızgın yağda hamurun içinde pişmesidir. Çiğ börek yaparken yanınızda yardım eden birisi olmalıdır. Bir kişi börekleri açıp hazırlarken, diğeri kızartmalıdır.

Ev Yapımı Çizme Yeşil Zeytin
Evde çeşitli yöntemlerle yeşil zeytin yapabilirsiniz. Artık çoğu semt pazarında, hatta marketlerde bile taze zeytin satılıyor. Ağaçtan topladığınız, yahut pazardan aldığınız taze zeytinlerle gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz, temiz, sağlıklı zeytinler kurabilirsiniz. Üstelik kendi yaptığınız bu zeytinleri yemenin keyfi bir başka olacaktır.
Yeşil zeytin kırma, çizme veya bütün olarak kullanılabilir. Kırma zeytin ilk yapılan zeytindir. Olgunlaşmaya başlayan yeşil, kararmamış zeytinlerden yapılır ve kısa süre dayanır. Zeytinler olgunlaşıp irileşince artık çizme zeytin yapma zamanı gelmiştir. İri yeşil zeytinlerden yapılan çizme zeytin kırma zeytine göre biraz daha uzun süre dayanır. Çizik zeytin veya dilme olarak da bilinir. En uzun süre dayananı ise bütün olarak kullanılan zeytinlerdir. Evde zeytin yapmak isteyenler için zeytin çizme aletiyle veya keskin bir bıçakla kolayca yapabileceğiniz yeşil zeytin tarifi...

Ev Yapımı Kırma Yeşil Zeytin
Evde çeşitli yöntemler kullanarak yeşil zeytin yapabilirsiniz. Artık çoğu semt pazarında taze zeytin satılıyor. Şanslıysanız ağaçtan topladığınız, yahut pazardan aldığınız taze zeytinlerle gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz, temiz, sağlıklı zeytinler kurabilirsiniz. Üstelik kendi hazırladığınız bu zeytinleri yemenin keyfi bir başka olacaktır.
Yeşil zeytin 3 biçimde hazırlanabilir. Kırma, çizme veya bütün olarak saklanabilir. Kırma zeytin, hasat zamanında ilk olgunlaşmaya başlayan yeşil zeytinlerle yapılır. Kararmamış zeytinlerle yapılan, en çabuk yeme olgunluğuna ulaşan ve de en kısa süre dayanan zeytindir. Çekiçte veya çekişte olarak da bilinir. Çabuk olgunlaştığı için fazla bekletmeden tüketilmesi gerekir. Çizme zeytin biraz daha uzun dayanır. En uzun süre dayananı ise bütün olarak kullanılan zeytinlerdir.

Domates Reçeli
Bozcaada'ya özgü domatesle ve bademle yapılan muhteşem bir reçel. Domatesten reçel mi olur diyenlerin ezberini bozacak bir lezzet...

Glutensiz Karabuğday (Greçka) Unlu Tava Ekmeği
Son zamanlarda sağlıklı tariflere ağırlık veriyorum. Greçka (kara buğday) unu, gluten içermeyen sağlıklı bir alternatif. Tava ekmeği pratik ve çok da lezzetli, kahvaltıda harika oluyor. Ayrıca isterseniz keten tohumu ve chia ekleyerek daha sağlıklı ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

Vişne Reçeli
Reçel denince ilk akla gelen reçellerden birisi vişne reçelidir. Mayhoş bir meyve olan vişnenin reçeli de çok tatlı olmadığı için insanın içini baymaz. Vişne reçelinin tadına doyum olmaz, kokusu ve rengi muhteşemdir. Pastalarda, keklerde, sütlü tatlılarda kullanılır. Beyaz peynir, tereyağı ve kızarmış ekmekle birlikte harika olur. Tabii bulursanız taze kaymak ve taze ekmekle daha da güzeldir. Vişne reçeli yapmanın şimdi tam zamanı...

Limonlu Nişastalı Kek (Unsuz)
İçinde un olmayan buğday nişastası ile yapılan bu limonlu kekin üzerine piştikten sonra jölemsi bir sos sürülüyor. Basit malzemeler kullanarak hazırlanıyor ve yapması da oldukça kolay. Sonuç ise muhteşem çok hafif, iç baymayan, değişik, mis gibi limon aromalı bir kek. Bu özel kekin tarifi Berna Söylemez Sökmen'e ait olup Halk Ürünleri yarışmasında da birincilik ödülü almış. Denedim ve çok beğenince paylaşmak istedim.

Bici Bici
Bici bici Adana'ya özgü, yaz sıcaklarının hafif ve serinletici tatlısıdır. Su muhallebisinin üzerinde karsambaç ile sunulduğu bir tatlı düşünün. Su muhallebisinin yerini bici bicide nişasta küpleri, karsambaçın yerini ise buz rendesi, şerbet ve gül suyu.almıştır. Adana ve Mersin'de çocukların çok sevdiği, dondurma kadar sevilen ve tüketilen bir tatlıdır. Neredeyse bütün Adanalılar çocukluğunda seyyar satıcılardan bici bici alıp afiyetle yemiştir. Şimdi ise bazı kafeteryalarda satılmaktadır. Bici biciyi evde kolayca yapmak mümkün. Tarifin orijinalinde nişasta küplerinin üzerine buz rendelenip sonra şerbet dökülüyor. Buzu parçalamakla uğraşmamak için annemden öğrendiğim pratik bir yöntemi uyguluyorum. Cam bir kavanoza şerbeti doldurup buzdolabına kaldırıyorum. Ara sıra çıkarıp sallıyorum, slush gibi oluyor. Böylece şerbet ve buzu bir arada yapmış oluyorum.

Beyaz Kiraz Reçeli
Beyaz kiraz orta irilikte sert meyveleri olan, geç olgunlaşan çok lezzetli bir kiraz cins cinsidir. İç Anadolu'da, özellikle de Konya Ereğli'de yetişir. Aslında meyveleri sarı renkli olan Starks gold cinsi bu kirazlar, sarı kiraz, ak kiraz olarak da bilinmektedir. Beyaz kiraz reçeli muhteşem olur. Bu reçel İtalya'da çok rağbet görmektedir. Eğer beyaz kiraz bulursanız mutlaka alıp reçelini yapın. Değişik lezzetlerden hoşlanıyorsanız sarı kiraz reçeline damla sakızı veya portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.

Sarımsaklı Köfte
Sarımsaklı köfte Adana yöresine özgü çok lezzetli bir yemektir. Sıcak ya da soğuk olarak yenebilir. Evde bulunan malzemelerde yapılan kolay ve ekonomik bir yemektir. Son derece besleyici olan bu tarif vejeteryan ve vegan beslenenlere uygundur. Soğuk olarak da yendiği için misafirlerinize çayın yanında ikram edebilir, yemek aralarında atıştırabilirsiniz.

Fırında Şeftali Reçeli
Fırında reçel yapımını ilk defa instagramda @patiskabozcaada hesabında görmüş ve erik reçeli yapmıştım. Bu yıl da şeftali reçelini yaptım. Fırında reçel yapımı Musevilere ait ve eski bir teknikmiş. Fırında pişirilen reçel daha az şekerle harika bir kıvam alıyor. Klasik reçellerde bakteri ürememesi için kullanılan limon ya da limon tuzu yerine, bu teknikle yapılan reçellerde sirke kullanılıyor. Ancak sonuçta sirkenin tadından ya da aromasından eser kalmıyor. Mis gibi meyve aroması alıyorsunuz. Küçük armut, kayısı ve mürdüm eriği ile de aynı reçeteyi uygulamak mümkün.

Kabuğuyla Yeşil İncir Reçeli (Ham, Erkek ve de Olmamış İncir)
İlk yaptığım yabani yeşil incir reçellerinde kabuklarını soyup birkaç defa kaynatıp zavallı incirleri tepe sersemi yapıyordum. Şimdi akıllandım, tek su kaynatıp hoop buz gibi soğuk suya alıyorum. Ne var ki bu defa da çok sık soğuk su duşuna tabi tutuyorum o şirin yeşil topları.
Bu defa çok zevk aldım yaparken, darısı sizin başınıza…

Fırında Yoğurt Yapımı
Uzun süredir evde yoğurt yapıyorum. Bugüne kadar çeşitli yöntemler denedim. En başarılı sonucu fırında mayalayarak elde ettim. Aslında en kolay yöntem de bu. Çok lezzetli, sert ve 1 hafta kadar dayanan bir yoğurt oluyor. Son derece kolay ve her seferinde harika sonuç alınıyor. Porsiyonluk cam kaselerde hazırlayınca sulanmadan tüketiliyor.

Gül Reçeli
Geçen gün pazarda kokulu reçellik pembe güller görünce hemen aldım. Gül reçeli çocukluğumun en özel lezzetlerinden biriydi ve babaannem çok güzel yapardı. Ben ilk defa yapacağım için gül reçeli nasıl yapılır diye internetten araştırdım. Sonuç ise gayet başarılıydı. Bu arada belki işinize yarar diye öğrendiğim bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Reçel yapımında kullanılacak güller ilaçlanmamış, doğal olmalı. Her kokulu pembe gülden reçel yapılmıyor. Mayıs ayında açan ince yapraklı ve kokulu okka gülü (R.centifolia) ve Şam gülü (R. damascena) reçel yapımına uygundur. Gül reçeli Polonya'da ve Hindistan'da da yaygın olarak tüketiliyormuş. Hindistan'da gulkand olarak bilinen reçel, gül yaprakları ile şekeri kapalı kavanozda güneşte bekleterek yapılıyormuş. "Gul"un kelime anlamı Farsça'da ve Urduca'da çiçek, "qand"ın ise tatlı imiş.

Bergama'nın Zülbiyesi (Ramazan Helvası)
İzmir’in Bergama (Pergamon) ilçesi pek çok kültürü bir arada barındıran bir antik kent. Bugün Bergama’ya özgü bir tatlıdan söz etmek isterim.
Söylentilere göre Arap kökenli bir tatlıymış bu Zülbiye. Ramazan helvası da denilen Zülbiye yerel gelenek olarak sadece Ramazan ayında yapılıyormuş. (Aslında Zülbiye'den söz edip de yine Bergama'nın meşhuru damla sakız ve karanfil dövülerek kavrulmuş karanfilli leblebisinden söz etmesek olmaz. Zira; iftarda Zülbiyeyi fazla kaçıran midesini bastırsın diye bir avuç karanfilli leblebi atıştırırmış!)

İncir Reçeli
İlkbaharda yetişen, deli incir olarak da bilinen sadece reçel yapımında kullanılan yabani incirlerle hazırlanan çok özel bir reçel tarifi... İstanbul'da bazı semt pazarlarında ve sokaklarda bu incirleri kabukları soyulmuş ve ipe dizilmiş şekilde satıyorlar.

Gelincik Reçeli
İlkbaharda açan bu güzel, narin çiçekleri uzaktan seyrederiz genellikle. Oysa gelincik çiçeğinden reçel, şerbet ve likör yapılır. Bozcaada’nın en güzel reçellerinden birisidir gelincik reçeli. Rengi ve tadı harikadır, çok özel bir reçeldir. Aynı zamanda şaşırtıcıdır da bu reçeli yapmak... Kaynarken siyah olan gelinciklerin limon tuzu atılınca kırmızıya dönüştüğünü göreceksiniz.